NON-PAINT – GUIDE ÖVER MÅLARVERKTYG

 

Speciellt utvalda målningstillbehör matchade för De IJssels sortiement. Högsta kvalitet till bästa pris.

 

DOUBLE COAT ROLLERS

Vi har två sorters rollers till Double Coat.

Double Coat Skumroller : extra tät skumgummi av moltopren med rundad ytterkant, 10 cm. Skumrollern är enklast att måla med eftersom den ger något tunnare färglager, och den kommer åt bra på svårmålade ytor. Välj alltid skumrollern när du ska måla med halkskyddsfärg, dvs Double Coat + Anti Slip. Nackdelen är att skum inte tål lösningsmedlen i Double Coat så rollern byts ut när den tappat sin form under målningens gång. Skumrollern kommer åt väl i hålkäl men ju mer skummet forceras desto kortare håller den. Skumrollers brukar släpper små skumpartiklar under målningens gång vilket kan leda till damm i lacken. Du måste rengöra rollern enligt anvisning före användning för att minska eller eliminera damm i lacken.

Double Coat Filrollers är vår populäraste premiumroller (svensktillverkad) och en finns i många olika storlekar. Rollern bär mer färg så du får upp mer färg på ytan att jobbat med. Målningstekniken är s a s lite annorlunda från skumrollern som släpper mindre mängd färg. Sålänge du rollar ut färgen i ett jämnt fördelat lager så får du en perfekt slät fet finish med mycket fint djup. Fördelen med filtrollern är att den tål lösningsmedel så du gör av med färre rollers än skumrollers som behöver bytas var 2-15 minut. Filtrollern brukar hålla perfekt i 30-60 minuter utan att släppa partiklar som ger en dammig känsla i lacken. Om filtrollern släpper partiklar så har du antingen inte följt våra rengöringsråd eller så målar du för tunt – för lite färg i en roller sliter sönder luggen snabbare. Double Coat Filtrollers kan även till IJmopox. Här är de olika storlekarna:

Elite Mini 5 cm : för dekorlinjer som är 4-7 cm breda

Elite Mini 10 cm : detta är vår voylmroller, funkar bäst till mindre ytor men kan användas även för större ytor.

Elite Midi 10 cm : idealisk för halvstora och stora ytor som är enkla att komma åt.

Elite Midi 15 cm : idealisk för stora ytor under vattenlinjen vid målning med IJmopox HB Coating.

RENGÖRINGSRÅD FÖR ALLA SORTERS ROLLERS
Alla sorter och kvaliteter av rollers har lösa partiklar i sig. Det är målarens uppgift att förbereda rollern korrekt före målning, samt att byta roller under målningens gång så fort du märker att rollern ändrar karaktär, vilket får negativa konsekvenser på finishen. Rollers i ett paket ser samma ut men de kan ha inbördes olika kvalitet så var beredd på att en roller kan hålla länge och nästa roller håller inte alls länge. Börja alltid med att klä händerna med rena nitrilhandskar. Gnugga rollern i handskarna en stund. Om du står vid ett fönster kan du enkelt se hur det dammar eller ”snöar” från rollern. När det inte längre faller ned lösa pariklar från rollern vet du att den är helt dammfri och ger en dammfri finish. Faktum är att damm från rollers som inte gnuggats är den största anledningen till damm i lacken, inte damm i lokalen.
Rollers är engångsartiklar. Alla rollers funkar på vanligt standardskaft. Det är möjligt att få samma fina finish med skum eller filt. Filtrollers har sina fördelar och skumrollers sina fördelar. Välj rätt roller för vad du tycker passar bäst till den yta du ska måla, konsultera oss om du är osäker. Vi rekommenderar ofta att man testar både skum och filt för att lära sig vilken roller som funkar bäst på en given yta.

 

IJMOPOX ROLLERS

Ekonomiroller för lösningsmedelsbaserad epoxi. Lite längre lugglängd än Double Coat Filtroller. 2-pack eller 10-pack.

 

VARIOPOX ROLLERS

Nylonroller med mediumlång lugglängd. Idealisk för applicering av Variopox Impregnering eller Variopox Universal vid laminering med glasfiberväv.

 

 

LAMINERINGSROLLER

Specialrulle av aluminium för utslätning av glasfiberväv vid laminering med epoxi eller polyester, för att avlägsna luftfickor i laminatet.

 

PENSLAR

Att applicera Double Coat med pensel är fantastiskt, rätt hanterad kan man få bättre finish med pensel än roller. Penslar är också fria från partiklar vilket är en fördel när kraven på finish är höga. Penselmedträskaft är vår enkla serie ”engångs”-penslar för epoxi. 25 mm: är bra för små ytor där rollern inte kommer åt när du exempelvis målar med IJmopox. 50 och 75 mm: bra för att stampa ut luften ur glasfiber vid laminering med Variopox Universal eller Variopox Impregnering, samt förbehandla trä med porfyllande epoxi, Variopox Injektion.

Elite Pro är vår serie proffspenslar för Double Coat, med utmärkt kvalité och funktion och ändå bra pris.

Elite Pro Ovalpensel 35 mm med sneställd borst : idealisk för precisionslackering för att stödja upp där roller eller större pensel inte kommer åt.

Elite Pro Flat lackpensel 70 mm : ger god kontroll och stor räckvidd, perfekt för både små och stora målningar, den fungerar perfekt att eftersläta efter en roller på svåra ytor där det är svårt att bara använda en roller, exempelvis överdelen på en båt. Om du ska enbart pensla och inte rolla alls så är denna penseln det givna valet.

Elite Pro Moddlare 150 mm : bred pensel med kortare och smal borst. Används för att eftersläta, slätstryka efter att du rollat med Double Coat Filtroller, exempelvis med Midi 10 cm på stora ytor, exempelvis vid fribordslackering på en stor båt. När stora ytor rollas med hög hastighet så är det inte nödvändigt men positivt att moddla ytan, det minskar risken för att man gör misstag. Det är idealiskt att exempelvis vara 1-2 personer som rollar med den största rollern och sen kommer en annan person direkt efter och slätstryker ytan. Denna metod gör att stora ytor kan målas mycket snabbt och med sprutad finish.

Rengör penslar i rätt förtunning i dessa koppar och sila förtunningen efteråt för att kunna återanvända samma förtunning till flera omgångar penseltvätt. Se vår film på youtube om penselrengöring.

 

DE IJSSEL FÄRGHINK

En målarhink som är stor men är idealisk för både små och stora målningsjobb. Insidans stående sidor har en lätt räfflad struktur som fungerar som avrullningsyta. En målarhink hänger säkert i fingertopparna så att du kan koncentrera dig på att måla utan att spilla ut färgen på backen. Man måste prova hinken för att förstå hur bra anpassad den är för båtlackering. Rengör hinken efter användning. Placera målarhinken på digitalvågen och nollställ innan du väger upp en sats med färg.

 

EPOXIMIXER

Färg som är tixotrop är färg som ska skydda och täta (även på vertikala ytor). Dessa färgtyper, däribland vår serie IJmopox, är tjocka i botten och tunna på toppen i baskomponenten, så innan du kan måla med gott resultat så måste basen skakas i en färgskak eller maskinvispas med en borrmaskinmonterad mixer. Efter ett par minuter av hård vispning så kan du väga upp bas och härdare i en målarhink, späda med lite förtunning och måla med gott resultat utan att färgen känns klibbig. Vispa aldrig Double Coat med en mixer.

Mixers finns i två storlekar. Den lilla som syns på bilden funkar till IJmopox i 0,75-burkar och för att vispa några liter. Den större mixern är helt i stål och är bra för IJmopox i 4 eller 5 l-set och 20 l-set.
Använd även den lilla mixern för att vispa lösningsmedelfri epoxi för att försäkra korrekt omrörning av bas och härdare, exempelvis Variopox: Rolcoating, Universal, Impregnering.

 

 

STÅLSPACKEL

Stålspackel. Säljs i kit med 40 mm och 80 mm. Rör om spacklets komponenter med den stora spackeln och applicera med den lilla. Välj flexibelt Spackelgummi för utslätning eller för att spackla ut IJmopox (färg) för att stänga sprickor i en gelcoat.

 

 

SLIPKLOSS / SOFT BLOCK / HANDSLIPSTÖD

En bra slipklots ligger ergonomiskt i handen, följer ytans form eftersom den är mjuk, samt håller slippappret på plats. 3M 05742 (gul) är den bästa slipklotsen vi någonsin testat. Vi har även en ekonomislipkloss som är bra, från Mirka, Soft Block (grå). Utmärkt för Abranet sliprondeller 125 eller 150 mm. Den bästa investeringen du kan göra i ditt målningsprojekt är att skaffa en bra slipkloss.

 

 

KONTROLLFÄRG / DRY GUIDE COAT

Hjälper dig att visualisera ytans ojämnheter när du slipar grundfärg och spackel. Sminka ut kontrollfärgen på ytan och slipa med maskin eller för hand – när kontrollfärgen försvunnit så vet du att ytan är slät och sedemera är klar för lackering. Detta är en produkt som hjälper dig spara mycket tid och minskar risken för att missa i slipningen av epoxigrundfärg och spackel.

 

 

ABRANET

Bästa och mest ekonomiska sättet att slipa är Abranet, istället för konventionellt sandpapper så är Abranet ett nät och håller 4-5 ggr så länge. Finns som sliprondeller från P40-500 i både 125 mm och 150 mm. Har ingen specifik hålbild så Abranet passar alla slipmaskiner av typen excenter-oscillerande. Köpt till en mjuk distansplatta för säker slipning på välva ytor.

 

 

MASKERINGSTEJP

3M 244 Fine Line 24 mm eller 18 mm x 50 m ger perfekta skarpa färglinjer. Tejpen är enkel att se igenom så du kan kontrollera att tejpen ligger an tätt mot underlaget, för att minska risken att färg kryper in under tejpen. 244 tål fukt och solljus utomhus i över en vecka. Tejpen kan sitta kvar mellan flera lager färg utan att det blir fula färglinjer. På grund av tejpens vaxade utsida så fastnar ej färgen på tejpen.

3M 218 är 6,35 mm bred och är idealisk för att maskera former och radier, exempelvis vi maskering av ett däcksmönster.

244 och 218 har svaga häftämnen som motverkar att tejpen äter sig fast och blir svår att ta bort.

 

 

MIRLON TOTAL

Slipark och rondeller som är effektiva, mjuka och flexibla är ett bra komplement till Abranet när du vill kunna mattslipa en yta för att skapa vidhäftning utan att ”slipa ned” ytan. Perfekt för hörn, kanter, utmed maskeringstejp, trånga utrymmen. Kan användas vått eller torrt, för hand eller med maskin. Finns som ark eller rondeller. Använd alltid Mirlon Interface en mirlon total rondell används på en slipmaskin som är 125-150 mm.

Mirlon Total Fine (vinröd) slipar ca. P240-400.

Mirlon Total XF (mörkgrå) slipar cirka P600-800.

Mirlon Däcksslipning (grön) slipar cirka P180. Grov slipduk för mattering av däcksmönster. Om du vill få färg att fästa på ett däck skrubba med grön slipduk med en rotborste och använd Nett Diamant för att skapa effektivare slipverkan och för att rengöra. Ha en sprayflaska med vatten tillhands för att fukta slipprocessen. Tvätta efteråt med färskvatten. Rengör ytan inför målning med Double Coat Avfettning.

 

 

3M KLIBBDUK 7910

Efter slipning ta bort damm med klibbduken. Rengör ytan med Double Coat Avfettning + mikrofiberduk. Precis innan målning tar du en ny klibbduk och avlägsnar det sista dammet på ytan. Denna metod spar dig tid och ger optimalt resultat. 07910 är en klibbduk speciellt för 2-komponent polyuretan, dvs för Double Coat. Det finns massor av klibbdukar på marknaden, för olika ändamål och färgsystem. Det är denna klibbduk som vi anser fungerar bäst.

 

 

OSCILLERANDE EXCENTERSLIPMASKIN

Tryckluftdrivna slipmaskiner fungerar bäst eftersom de har lägre vikt och är mindre, men de kräver en mycket kraftfull kompressor. Så vanligast är ändå att elektriska slipmaskiner används. När du bestämt dig för luft eller el så tar du ställning till oscillering och slipdiameter. Låg oscillering förekommer i billiga maskiner, vilket iofs är bra för slipning av lack, hög oscillering (skakning) ger god avverkningsförmåga, vilket ökar effektiviteten och spar tid. Oscillering under 4 mm ger god slipning av fina lacker men är ineffektivt vid slipning av spackel och epoxigrundfärg, oscillering med 8 mm är mycket effektiv. En god medelväg är 5 mm. Slipskivans storlek är antingen 125 mm (konsumentmaskiner) eller 150 mm. Vi har både 3Ms (semi-proffs) och Mirkas slipmaskiner (proffs).
Observera att en slipmaskin är oscillerande, emedan en polermaskin eller en vinkelslipmaskin är roterande. Det är ej praktiskt/lämpligt att slipa en båt med en roterande- eller planslipmaskin.

 

 

LACKSICKEL

Mirka Hajfena Lacksickel är ett måste för att enkelt, snabbt och säkert ta bort rinningar och skarvar i lacken. Efter sickling finslipa. Utan sickling och enbart slipning ökar markant risken för genomslipning.

 

 

FINSLIPNING OCH HANDSLIPNING

Finslipning av en lackerad finish kan göras för att skapa perfektion, för att avlägsna damm, eller defekter, exempelvis efter sickling. Finslipning görs i flera steg för hand eller med maskin och producerar glans. Vi har handslipark i P400-800-1200-1500. Abralon är sliprondeller som finns i P1000-2000-3000. Efter slipning polera med Marine Rubbing Pro. Vaxa slutligen med Super DoubleCoat Paste Wax.

Abralon Handslipark med mjuk baksida P180 – idealisk för handslipning av snäva eller smala ytor, exempelvis en dekorlinje före första lacklagret. Övrig handslipning görs med Abranet och en slipkloss.

Övrig handslipning görs med Abranet och en slipkloss. Eller med Novastar Flex (flexibla slipark) + Foampad

 

 

VÅG

2-komponentprodukter vägs i gram. Du behöver en digitalvåg. Läs i våra användarinstruktioner för rätt färgsystem, eller i det tekniska produktbladet för den produkt du ska blanda för att se rätt blandningsförhållande.

 

 

RENGÖRING

En yta som ska målas ska vara ren. Det första steget är att tvätta med vatten och ett koncentrerat schampo – bästa metoden för att avlägsna vax, fett, sot, salt eller smuts. Vi rekommenderar och säljer franska M 4605. I nästa steg, gärna före slipning men framförallt efter slipning (dvs före applicering av spackel, lim, grundfärg eller lack) ska ytan rengöras med Double Coat Avfettning.

Vät en mikrofiberduk med avfettning.

Vi säljer 3M Mikrofiberduk i 5-pack eller 10-pack. Dessa kan tvättas i maskin.

 

 

SKYDDSUTRUSTNING

Epoxi är allergiframkallande (IJmopox & Variopox), och polyuretan innehåller cancerframkallande isocyanathärdare (Double Coat), och både epoxi och polyuretan (och polyester), samt Double Coat Avfettning, innehåller starka lösningsmedel som är farliga att andas in.
Använd alltid skyddsutrustning när du hanterar kemikalier.

Att använda en skyddsoverall har flera fördelar, dels är dräkten dammfri vilket är ett plus under målning, dels skyddar den hud och blod på ett helt annat sätt än vanliga (otäta) kläder.
Vid enkel slipning ute eller med dammsugare kopplad till slipmaskinen så räcker det att använda en dammfiltermask för att skydda lungorna. P står för partikelhalt förhöjd i luften. P1 = 10 ggr förhöjd partikelhalt, och det räcker gott. P2 (50 ggr) och P3 (100 ggr) är jobbigare att andas i under längre arbetspass.
Under målning med lösningsmedelbaserad färg (dvs färg som luktar starkt) skyddas du av en kolfiltermask. Masken ska ha ett A2-filter (starka ångor), emedan A1-filtret ej lämpar sig för 2-k- färg. Kolfiltermasken har även ett P3 filter, så använd kolfiltermasken vid smutsig slipning.
Nitrilhandsken är kemikaliskt tät, i motsats till latex och vinyl. Använd nitrilhandskar så fort du ska hantera kemikalier, även vid avfettning, tvättning, polering och vaxning.

 

 

FUKTMÄTNING SKIPPER 5 eller SKIPPER PLUS

För att upptäcka delaminering i plastlaminat samt utföra en fuktmätning under vattenlinjen inför en epoxibehandling med IJmopox HB Coating så behöver plasten fuktmätas med en Skipper 5 eller Skipper Plus, fuktmätare från Tramex för trä och plast. Vi är svensk agent för denna fuktmätare eftersom det är den enda fuktmätare som lämpar sig till båt. Använd Skipper 5 eller Skipper Plus för att fuktmäta trä innan lackning, trä får innehålla max. 12 % fukt för att en lack ska kunna fästa och hålla länge.

 

 

KULÖRBESTÄMMELSE

Double Coat finns i 29 standardkulörer vilka visas i vår kulörpalett. Om inte någon av dessa kulörer faller dig i smaken så bryts Double Coat (samt IJmopox och Variopox) i valfri kulör enligt RAL och NCS, etc. Du kan mäta av en yta med en Colorpin för att få fram ytans kulör.

 

 

ÖVRIGT SOM BEHÖVS VID MÅLNING

 • Hygrometer för mätning av lokalens relativa luftfuktighet (ska ligga unger 70 % vid lackering), samt kontroll av lokalens temperatur (över 15 C rekommenderas över hela dygnet).
 • IR-termometer låter dig mäta temperaturen på en yta för att kontrollera att ytan inte är för kall/nedkyld), vilket gör att färgen flyter ut sämre.
 • God belysning: se till att ha starkt ljus och använd gärna en pannlampa.
 • Bra ställning: Du behöver kunna röra dig fritt under målningens gång, du har ej tid att
  flytta ställningar.
 • Bra miljö: färg flyter ut fint och härdar effektivt om det är torrt, gärna 15-18 C, undvik, sol,
  dagg, vind, fukt.
 • Dammfälla: lägg gärna ut heltäckningsmatta på golvet som attraherar damm.
 • En sprayflaska är bra att ha för rengöring under slipnng.
 • Färgblandningspinnar

 

Klicka här för en utskriftsvänlig PDF