fuktmätning

Polyester / GRP (glasfiberarmerad polyester / gelcoat / topcoat

Glasfiberprodukter består av omättat polyesterharts och glasfiber = glasfiberlaminat.

När en produkt gjuts i en form målas formen först med gelcoat (polyesterfärg som skyddar och ger en fin yta). Baksidan på laminatet handmålas efteråt med topcoat (gelcoat + parafinlösning).

Läs våra systemdatablad för fullständiga beskrivningar av specifika målningsjobb.

 

LACKERING

Grundfärg

Ny och gammal gelcoat kan vara mikroporös och målas helst med IJmopox ZF Pimer eller IJmopox HB Coating som grundfärg inför målning med Double Coat. Om gelcoaten inte är väderbiten, sliten eller mikroporös (syns som små prickar i gelcoaten) så kan Double Coat målas direkt på gelcoaten. En grundfärg är alltså inte till för vidhäftning (för täckfärg) utan för att skapa en tät och porfri yta att lacka på med Double Coat. Ofta räcker ett lager IJmopox för att skapa en bra mättnad och ge en bra slipgrund inför lackering, men sämre ytor kan behöva målas 2-3 ggr med IJmopox.

Täckfärg

Double Coat målas 3 lager på exteriöra ytor för att bygga upp UV-skydd, reptålighet, glans- och kulörbeständighet. Om båtens värde är litet så kanske du håller med 2 lager Double Coat av ekonomiska skäl.

Interiöra ytor målas med 1-3 lager, ofta med halvblank Double Coat.

Halkskyddsytor målas ofta med halvblank Double Coat med 2-3 lager, och då används ofta halkskyddspulvret Double Coat Anti Slip i färgen för att ge en sträv (halkfri) yta.

 

BOTTENBEHANDLING

Ytor under vattenlinjen suger fukt och det kan bildas glykol och ättika i gelcoatens porer. Detta leder till osmosis (plastpest), förr eller senare. Om bottenytan inte visar tecken på osmosis (blåsbildning) så räcker det att blästra för att avlägsna bottenfärg och komma ned lite i gelcoaten, därefter högtrycktvättas botten med ljummet vatten för att lösa föroreningar – detta är ett mycket viktigt steg. Om inte ytan blästras så får du skrapa/slipa grovt, om du inte har högtryckstvätt så får du tvätta för hand. Slipa ytan med P80, rengör med Double Coat Avfettning och måla på ny epoxi med rätt skickttjocklek. Vår IJmopox HB Coating är marknadens mest effektiva färg för detta ändamål, måla 0,3-055 l/m2 (beroende på gelcoatens ålder, kvalité och skick).

Om osmosis uppstått hyvlas all gelcoat av med en gelplane (se bild), eller avverkas på annat sätt. När en materialfukthalt kan uppmätas som helst inte är över 14 % så är det möjligt att bottenbehandla på glasfiberlaminatet. Fuktmät med en Skipper Plus. Pensla ett tjockt lager Variopox Injektion, slipa och avfetta och måla sedan IJmopox HB Coating (o,7 l/m2).

Tre artiklar: fuktmätning, osmosis, Skipper Plus

 

TOPCOAT

Ny topcoat som ska målas (eller ny gelcoat) innehåller parafin och/eller släppmedel från formen. Rengör ytan med Double Coat Avfettning 2 ggr, slipa med P80 och rengör med Double Coat 2 ggr. Nu har du skapat god vidhäftning för ny färg (IJmopox/Double Coat).

Gammal topcoat har inte längre en fet yta med parafin så det räcker att rengöra med vatten+M 4605 och Double Coat Avfettning, slipa med P180, avfetta igen och måla med Double Coat (alt. först med IJmopox).

Dolda ytor som kölsvin, skott, stuvutrymmen, väggar målas med Variopox Rolcoating för en blank och extremt tålig yta som tål petroleum och kemikalier. Rengör gammal topcoat med vatten+M 4605, Double Coat Avfettning, slipa med P80-120, avfetta igen. Måla så tjockt som möjligt med Rolcoating. Om inte färgen täcker (i kulören) så målas ett andra lager när första lagret är klibbtorrt (du kan sätta tummen och vrida om, det känns hårt). Om du väntar till dagen efter slipa med P180 och avfetta och måla sista lagret Rolcoating.