Expoxi

Epoxi

 

Laminera med epoxi på polyester eller trä

Förbehandla genom att slipa med P60-80, rengör med Double Coat Avfettning, pensla 1 lager Variopox Injektion, slipa och avfetta

Klipp till Variopox Glasfiber

Applicera Variopox Impregnering på ytan med pensel eller Variopox-roller

Lägg på glasfiber och stampa med pensel (ca. 75 mm:s pensel med träskaft)

Rolla ut ett mättande lager Variopox Impregnering

Rolla ut luft med en valsad aluminiumroller (lamineringsroller)

Om det är en horisontell yta kan flera lager glasfiber + Impregnering läggas på. På vertikala ytor plasta med ett lager i taget.

Nästa lager kan lamineras på så fort ytan är klibbtorr (sätt tummen mot och vrid om, det känns hårt). Om du väntar till dagen efter slipa med P120 och avfetta.

Tänk på att epoxin sbrukstid är cirka 20 minuter så sätt en äggklocka på 15 minuter för att inte riskera röra epoxin när den plötsligt börjar bränna (reagera/härda) för då förstör du epoxins förmåga att härda. Epoxi härdar i minst 15 C i 24 timmar. Lägre temp. resulterar i ofullständig härdning, gör om gör rätt (avlägsna allt och gör nytt i bättre temp.).

Glasfiberband på 10 cm i 260 g är det vi säljer mest. Ska du laminera större ytor för styrka välj 280 g. Om du ska laminera med fina laminat välj 160 g.

Epoxi på träkärna är ett utmärkt sätt att skapa form och funktion. Men glöm inte att slipa och rengöra trä med Double Coat Avfettning före porfyllning med Variopox Injektion.

 

Kolfiber

Kolfiberlaminat som är väderbiten in på laminatet bestryks med ny epoxi, antingen Variopox Topcoat XD (för transparent finish), eller Variopox Universal (ytan ska målas med täckande Double Coat i en solid kulör).

Kolfiberlaminat i gott skick men där klarlacken släpper: slipa bort klarlacken, rengör med Double Coat Avfettning, lacka 3-4 lager Double Coat 008 Transparent. Första lacklagret bör appliceras på en relativt grovslipa yta, typ P120. Eftersom en klarlack är transparent så kan även den nya klarlacken släppa med tiden, men det är inget alternativ att låta ett kolfiberlaminat vara naket (dvs ej bestruket med UV-beständig klarlack.

Varför släpper klarlack från kolfiber?

Epoxi saknar uv-beständiga egenskaper vilket gör att epoxin kritar och då förlorar klarlacken (som dock är uv-beständig) sin vidhäftningsförmåga. Vår epoxi Variopox Topcoat XD har UV-filter i sig så den klarar sig bättre än annan epoxi, men det går fortfarande inte att jämföra dess UV-filter med ett UV-filter i en klarlack (UV-beständig). Här finns alltså en medfödd problematik. Epoxi ska helst bestrykas med täckande färg (Double Coat), och om den bestryks med klarlack (Double Coat 008) så kommer klarlacken förr eller senare att släppa. Detta har inget att göra med våra produkter, samma gäller för all epoxi.

Epoxiharts?

Epoxi som är lösningsmedelsfri är epoxiharts/epoxilim eller tixotrop limpasta. Blandas fyllnadsmedel i epoxin så bildas spackel (engelska Filler, holländska plamuur).

Vi levererar en lång rad olika kvaliteter av lim och spackel.

Vi rekommenderar aldrig våra kunder att köpa fyllnadsmedel och blanda till spackel själva – kvaliteten blir så mycket sämre. Det är inte så enkelt som att blanda fyllnadsmedel i epoxi för att skapa ett bra spackel. Tyvärr är detta tillvägagångssätt vanligt eftersom vissa tillverkare säljer lösa komponenter. De som däremot köper och använder våra spackel gör det för att de vet att det blir enklare att jobba med rätt kvalité för rätt jobb, och att hållbarheten över tid blir bättre.