Trä

Trä är ett fantastiskt material att bygga och forma. Trä har mycket goda egenskaper för att motstå angrepp och vatten. Trädstammens funktion är ju s a s att transportera vatten.

Trä som ska behandlas måste förvisso behandlas på rätt sätt eftersom det är ett levande material som rör på sig.

För specifika anvisningar se våra systemdatablad.

Trä ska alltid slipas och rengöras med Double Coat Avfettning för att kunna förbehandlas med Variopox Injektion. Stryk på med pensel endast så mycket att träet mättas utan att skapa ett fullt blött täckande lager. Efter härdning slipa med P120-180 och rengör med Double Coat Avfettning före vidare behandling.

Täckande färg

Förbehandla med Variopox Injektion

Applicera flera lager byggande epoxi, Variopox Impregnering. Glasfiberförstärkning krävs endast om du räknar med mycket materialrörelse eller för att träkärnan behöver ytterligare styrka.

Under vattenlinjen målas flera lager IJmopox HB Coating, ovan vattenlinjen målas 4-5 lager Double Coat (i kulör).

 

Transparent finish

Förbehandla med Variopox Injektion

Lacka 5 lager Double Coat Karat/Dubbel UV. Karat ger djup och ton, Dubbel UV är helt transparent.

Ger 5 års hållbarhet, därefter mattslipa och lacka 2 nya lager Karat/Dubbel UV

 

1-komponent

Om du gillar att slipa och lacka varje år välj Lustjakt.

Rent trä lackas med 5 lager

Underhåll varje år med 1-2 lager Lustjakt.

 

Nåtmassa

Det är alldeles för stor skillnad på materialen trä och nåt. Lacka aldrig över nåt, även om någon färgsäljare säger att det går bra.

Tag bort nåten, lacka, och nåta när lackeringen är klar.

 

Spädning

De flesta bär på missuppfattningen att första lagret på trä ska spädas hårt för djupinträngning. Detta är helt fel. Variopox är helt lösningsmedelsfri och tunn, så den går djupt in i träet och konserverar och skyddar. Men en utspädd produkt har en sönderslagen viskositet (mindre mängd lack går in) och mer lösningsmedel måste med svårighet gå ur. Risken finns att lösningsmedel stängs inne, vilket påverkar vidhäftning och slitstyrka negativt, och lacken träet blir snabbare angripet. Porfyllning med Variopox Injektion ger bästa möjliga konservering. Variopox Injektion kan övermålas med alla typer av färg och lack.