GRP Glasfiberarmerad polyester gelcoat

GRP är glasfiberprodukter består av omättat polyesterharts och glasfiber, vilket bildar ett glasfiberlaminat.

När en produkt gjuts i en form målas formen först med gelcoat (polyesterfärg, dvs färgsatt polyesterharts). Baksidan på laminatet handmålas efteråt med polyester topcoat, dvs gelcoat + paraffinlösning.

En topcoat kan alltså ythärda vilket ger en klibbfri yta emedan gelcoat inte producerar en klibbfri yta.

Om flera lager färg ska målas på en yta (inte i en form) så målas först gelcoat så att topcoaten kan klibba fast i gelcoaten. Det är olämpligt att måla flera lager topcoat.

Vad är polyesterharts?

Polyesterharts är ett syntetiskt harts som används främst inom lamineringgjutning och ytbehandling. Det är en omättad plast som härdar genom att blandas med en härdare (vanligtvis MEKP).

Kort fakta:

Yta: Behöver luftspärr (t.ex. paraffin) om den inte ska lamineras vidare

Användning: Båtar, bilkarosser, formar, glasfiberlaminat

Fördelar: Billig, lätt att arbeta med, snabb härdning

Nackdelar: Krymper vid härdning, sämre kemikalie- och vattenresistens än epoxi

Härdning: Exoterm reaktion med MEKP (metyletylketonperoxid)

Vad är skillnaden mellan polyester, vinylester och epoxi?

Polyester är idealisk för serieproducerade glasfiberprodukter så som båtar och karosser. Det finns olika kvaliteter av polyester där ISO exempelvis har en högre kvalitet än ortho. Vanliga problem med polyester är att den krymper under och efter härdning (vilket leder till defekter) samt dålig vattentålighet (när det kommer till polyesterspackel).

Vinylesterharts har något lägre krymp och allmänt högre styrka än polyester och är bra för att skapa formar som ska tåla många formsläpp. Vinylester tål höga vattentemperaturer och ska alltid användas till pooler och vattenrutschbanor. Det finns dock ingen anledning att välja ett dyrare vinylesterspackel framför ett bra ISO polyesterspackel, exempelvis IJmobond VV, så länge som man inte utsätter objektet för höga vattentemperaturer.

Epoxi har högt styrka, den är helt krympfri och har betydligt bättre vidhäftningsförmåga på de flesta material gentemot polyester eller vinylester. Dessutom är epoxi tätare och mer beständig mot vatten över tid. En klar fördel med epoxi är att den är betydligt enklare att hantera, lättare att förstå och arbeta. Nackdelen med epoxi är att den är lite dyrare och härdar långsammare.

Epoxi lämpar sig bäst för unika produkter (one-off), samt till reparationer, renovering och tillbyggnad – både över och under vattenlinjen. Att den är lösningsmedelsfri gör att den inte luktar illa (vare sig under målning eller efter härdning), och den finns som grund, tjocka harts för laminering, spackel, droppfritt lim och målarfärg. Målarfärgen är idealisk i badtunnor, kölsvin, stuvfack eller som bottenfärg, då väljer du lämpligast Variopox Rolcoating UV i valfri kulör.

Epoxi det enda alternativet som tätskiktsfärg under vattenlinjen, då väljer du lämpligast IJmopox HB Coating i valfri kulör.

Reparera glasfiberlaminat och gelcoat

Glasfiberprodukter ska alltid repareras med epoxi, exempelvis epoxispackel och epoxiprimer. Nya laminat av epoxiharts fäster utmärkt på gamla polyesterlaminat (uppemot 10 ggr så bra vidhäftning som ny polyester på gammal polyester). Efter reparationer ovan vattenlinjen ska ytan täckmålas med 2k polyuretan, så kallad sträckfärg: Double Coat. Under vattenlinjen räcker det med att bygga upp tätskikt med epoxifärg.

Nakna glasfiberlaminat där gelcoaten avlägsnats, betong eller trä ska alltid grundmålas med den tunnaste typen av lösningsmedelsfri epoxi, så kallad impregneringsepoxi: Variopox Injektion.

Hyvla bort gelcoat med en gelplane. Köp eller hyr gelplane hos www.de-ijssel-coatings.se

Baksidan på ett glasfiberlaminat

Baksidan på ett glasfiberlaminat brukar oftast målas med polyester topcoat. Ett bättre alternativ är emellertid Variopox Rolcoating UV eller Double Coat Halvblank.

polyester harts, polyesterharts, laminering med glasfiberväv, grp

Gelcoat kvalitet

Standard gelcoat (ortoftalisk polyesterbas)

  • Prisvärd, vanligast förekommande
  • Användning: silos
  • Fördelar: Enkel att applicera, god glans
  • Nackdelar: Begränsad kemikalie- och vattenresistens, sprödare

ISO/NPG gelcoat

Användning: Marin miljö, industriella ytor.

Fördelar: Bättre hållbarhet, vattenresistens och glans, tål väder och sol betydligt bättre

Epoxi gelcoat

Epoxi är inte gelcoat men det finns epoxifärg som kan rollas och är utmärkt för dolda ytor som som tätskikt och bottenfärg.